Beleggen in aandelen in België

Naast beleggen in aandelen via beleggingsfondsen van derden in België, kunt u ook rechtstreeks aandelen kopen en verkopen via de Belgische effectenbeurs. Iedereen kan aandelen kopen van beursgenoteerde bedrijven op de Belgische beurs. De belangrijkste beurs in België is Euronext Brussel, waar u informatie kunt vinden over de huidige aandelenkoersen van Belgische bedrijven. De aandelenmarkt in België wordt gereglementeerd door de Nationale Bank van België en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. De Belgische beursindex is de BEL20, die sinds het begin van het jaar met 19,13% is gestegen.

Als u geïnteresseerd bent in aandelen en uw eigen beleggingsportefeuille wilt samenstellen, ga dan eens langs bij een lokale investeringsbank. De volgende Belgische banken kunnen u helpen met uw beleggingen, ongeacht uw ervaringsniveau:

MeDirect
KBC
U kunt in België aandelen kopen en verkopen door een online rekening aan te maken bij MeDirect of via een aanbieder zoals een Belgische bank. De kosten die verbonden zijn aan het handelen in aandelen kunnen transactiekosten en maandelijkse accountkosten omvatten, evenals belastingen, dus controleer dit vooraf met de aanbieder.

Offshore beleggen in België

België biedt een aantal mogelijkheden voor offshore bankieren voor expats en bedrijven die in het land gevestigd zijn. Offshore banken bieden flexibele geldregelingen, sommige diensten die niet beschikbaar zijn via binnenlandse banken, en belastingvoordelen op spaargeld. Ze zijn echter duurder en vereisen doorgaans grotere investeringen dan reguliere banken. Zie de Expatica-gids over offshore bankieren voor meer informatie.

Andere vormen van beleggen in België

Andere vormen van beleggen in België zijn onder andere:

Staatsspaarbon – dit is een obligatie uitgegeven door de Belgische overheid die door ingezetenen kan worden gekocht. De obligatie heeft een jaarlijkse vaste coupon in euro. 100% van het geïnvesteerde kapitaal wordt op de vervaldag uitbetaald (minus transactiekosten).
Grondstoffen – u kunt beleggen in grondstoffen zoals olie, gas, goud of zilver, rechtstreeks via bedrijven die in grondstoffen handelen of via een aantal beleggingsfondsen die dit aanbieden.
Belasting op sparen en beleggen in België
Over het algemeen varieert uw belastingplicht in België naargelang u al dan niet als fiscaal inwoner wordt beschouwd. Buitenlanders worden als fiscaal inwoner beschouwd als hun hoofdverblijfplaats of hun voornaamste economische belangen zich in België bevinden.

Inwoners van België worden belast op wereldwijde inkomsten, terwijl niet-ingezetenen alleen worden belast op inkomsten afkomstig uit België.

Als u wordt beschouwd als een niet-ingezetene voor belastingdoeleinden, wordt u belast op inkomsten uit beleggingen zoals obligaties en aandelen in België, maar hoeft u geen belasting te betalen op de rente van Belgische bankrekeningen of gereglementeerde spaarrekeningen. In plaats daarvan moet u dergelijke inkomsten aangeven in uw thuisland en daar belasting betalen.

Belastingen op spaargeld in België

De Belgische belasting op inkomsten uit spaargelden is afhankelijk van het soort Belgische spaarrekeningen die belastingplichtigen met het statuut van ingezetene aanhouden. Er zijn twee soorten Belgische spaarrekeningen: gereglementeerde en niet-gereglementeerde. Wij raden u aan om met een professionele belastingadviseur te spreken om meer te weten te komen over de verschillen tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen en de gevolgen daarvan voor de belastingen die u in België betaalt.

Hoeveel bedraagt maximale premie langetermijnsparen?

Betaal tot 705 euro minder aan belastingen in Belgie en bouw aan een mooi aanvullend pensioen. Het maximum bedrag voor het langetermijnsparen is afhankelijk van uw beroepsinkomen en bedraagt maximaal 2.350 euro voor het jaar 2021. Het belastingsvoordeel uit het langetermijnsparen via een levensverzekering zal meestal beperkt zijn indien u een hypothecair krediet hebt lopen. Uw langetermijnsparen belastingen berekenen kan hier eenvoudig.

Belastingen op beleggingen in België

Er is een algemene roerende voorheffing van 30% op inkomsten uit beleggingen in België, zoals rente en dividenden, plus een belasting op beurstransacties. Op gereglementeerde spaarrekeningen is de eerste € 940 vrijgesteld van belasting; alles daarboven wordt belast tegen een tarief van 15%. De belasting op beurstransacties varieert van 0,12% tot 1,32% per transactie. Voor beleggers die investeren in onroerend goed voor eigen gebruik, bedraagt de huidige belasting op huurinkomsten in België tussen 25-50% (afhankelijk van de inkomensklasse).

Voor meer informatie over belastingen, zie de Expatica gidsen over belastingen in België.

Diversifieer uw beleggingen

Om het meeste uit beleggen in België te halen, loont het om rond te kijken en een portefeuille samen te stellen. “De beleggingsportefeuilletheorie zegt dat de diversificatie van uw beleggingen niet alleen moet leiden tot een hoger rendement op uw portefeuille, maar ook tot een lager risicoprofiel op de lange termijn”, zegt Dave Deruytter, hoofd expats bij ING België. “Daarom is het misschien niet de beste optie om al je geld in één activum te stoppen. Dat geldt ook voor beleggingen in vastgoed. Een directe investering in één onroerend goed, bijvoorbeeld een appartement, is illiquide en niet gediversifieerd in vergelijking met een vastgoedbeleggingsfonds, dat in veel verschillende onroerend goed belegt.”